21 maj 2015

Lättare vatten


Jag har hittat ett lättare sätt att få vatten under långa pass varma sommardagar. Normalt har man ju en liter vatten eller två i en vattensäck på ryggen eller flaskor fram, men vatten är tungt och inte speciellt kul att springa med.

Vet man att man kommer förbi ett vattendrag kan man istället ha med sig ett vattenfilter. Ett sådant filtrerar bort bakterier (partiklar över 0,2 mikrometer) genom ett keramiskt filter.

Det finns flera tillverkare på marknaden, t.ex. Katadyn, MSR och Platypus. Det bästa jag hittade var Sawyer och modellen Mini som jag köpte i april.

Det är 10 cm långt och väger endast 48 gram. Trots sin ringa storlek och vikt har det en mycket bra prestanda; Det filtrerar partiklar ner till 0.1 µm och har en livslängd på över 450 000 liter. Det räcker alltså förmodligen livet ut.



Mini är smart konstruerat. Då de flesta andra filter har mekaniska pumpar som är tunga och kan gå sönder har istället Mini en påsflaska som man fyller med orent vatten och sedan klämmer på för att pressa vattnet genom filtret. Något jag kan konstatera fungerar väldigt bra. Bäst fungerar det om man rullar ihop flaskan nedifrån. Under en tredagarsvanring i april fick jag allt vatten (förutom en liter i starten) från detta filter, och det tog kanske en minut per fyra deciliter att rena.


Filtret har vid ingången en standardgänga för plastflaskor samt nipplar i båda ändarna för att koppla in slangar eller sugrör. Smart.



Vikten med flaska är 67 gram. Tror man sig behöva bakspola det pga smutsigt vatten får man ta med sig den sprutan som väger 29 gram. Som mest väger paketet alltså 96 gram.

Det kommer nog passa bra på kommande löparlångturer. Man kan dricka sig otörstig vid vattenhålet och springa vidare med bara så mycket vatten så man klarar sig till nästa.



Notera att keramiska filter ej tar bort virus, då behöver man använda reningstabletter.

Läs mer om Sawyer Mini.

19 maj 2015

Supertusningar


Har testat supertusingar. Det är intervallträning med högre fart för att träna koordination, löpekonomi och löpstyrka och att bli snabbare på det sättet. Här delar man upp tusingarna och springer 15% snabbare än normalt. Uppdelning 100 m, 200, 300 och 400 m. 30 s vila och 2:30 mellan de sex seten. Alla 300 och 400 blev riktigt jobbiga då jag drog på mig syra. Jag lyckades inte hålla det 3:24-tempo jag planerade på alla (bilden), men det var ett bra pass och det blir nya försök senare.

Mer om supertusingar.